Hyvikkivinkkejä eri raaka-aineille
Jäikö keittiöstä yli raejuustoa yli tai ehtikö basilika nahistua? Älä anna arvokkaiden raaka-aineiden mennä hävikkiin vaan katso vinkit ja tee niistä hyvikkiä.
Basilikan lehdet
Hyödynnä ylijäänyt basilika kesäisen ja virkistävän basilikalimonadin valmistuksessa. Valmista siirappipohja, anna jäähtyä ja lisää joukkoon hienonnetut basilikanlehdet. Anna maustua seuraavaan päivään. Siivilöi valmis basilikasiirappi ja lisää vastapuristettua sitruunamehua, kylmää kivennäisvettä ja basilikasiirappia kannuun. Sekoita hyvin. Lisää reilusti jäitä ja koristele limonadi basilikanlehdillä ja sitruunaviipaleilla.
Chilikastike
Chilisisistä maustekastikkeista saa helposti potkua ruokiin ja juomiin. Lisää kastiketta ketsuppiin, majoneesiin tai salaattikastikkeeseen. Kokeile maustaa sillä mureketaikina burgereihin tai sekoita loraus maustevoihin. Hieman etikkainen chilikastike kuuluu olennaisena osana myös tomaattiseen Bloody Maryyn tai terävöittämään vesimelonista, agavesiirapista ja limetin mehusta valmistettua aqua frescaa.
Kotikalja
Valmista makeasta kotikaljasta carbonade flamande -tyylistä, olutpohjaista lihapataa. Ruskista kuutioitu naudan lapa, pekoni ja sipulit padassa. Lisää dijoninsinappia, lihaliemifondia, laakerinlehtiä, timjamia, suolaa, mustapippuria ja fariinisokeria. Kaada päälle kotikaljaa. Anna lihan hautua mureaksi 175 asteessa noin 2,5 tuntia. Tarjoile lihapataa pääsiäisen aikaan perunamuusin, keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Marinoitu sipuli
Sopivasti etikkainen ja aavistuksen makea punasipuli antaa ruokiin makua ja väriä. Jos marinoitua punasipulia on jäänyt yli tarpeen, lisää sitä salaatteihin ja leipien väliin. Punasipuli sopii myös grilliruokien lisäkkeeksi ja jogurttipohjaisiin kastikkeisiin. Helppo tsatsikihenkinen kastike syntyy jogurtista, marinoidusta punasipulista ja tuoreista yrteistä. Kokeile marinoitua punasipulia myös uuniperunoiden kaverina, pataruoissa ja raikasta sillä nachopelti.
Mozzarellaraaste
Käytä ylijäänyt mozzarellaraaste napolilaiseen tapaan valmistetun herkullisen lihamurekkeen tai jauhelihapihvien täytteenä. Tarvitset pehmeää, valkoista leipää, jauhelihaa, kananmunaa, raastettua parmesaania, valkosipulimurskaa, lehtipersiljaa, rusinoita ja pinjansiemeniä. Sekoita ainekset ja täytä mureke tai pihvit mozzarellaraasteella. Kypsennä ja tarjoa tomaattikastikkeen kanssa.
Mämmi
Puolukat toimivat yhdessä mämmin kanssa. Valmista mämmi-puolukkajäädykettä tai -jäätelöä sekoittamalla sokeroitu puolukkasurvos ja mämmi jäätelöön tai jäädykepohjaan.
Mausta mämmi lisäämällä mämmikulhoon pähkinärouhetta, hedelmämarmeladia tai -hilloa, tuoretta mangoa ja kiiviä. Viimeistele annos vaniljakiisselillä tai nokareella kermavaahtoa.
Mämmistä syntyy myös loistava, maltaisen makea kastike liharuoalle. Mausta mämmillä perinteinen kermakastike ja tarjoa sitä pääsiäisenä karitsan- tai lampaanlihan kanssa.
Raejuusto
Tuo raejuustokastikkeeseen italialaista makumaailmaa maustamalla raejuusto valmiilla pestokastikkeella. Lisää pestoista raejuustoa esimerkiksi linjaston ruokaisaan, kasvispohjaiseen pastasalaattiin.
Kokeile raejuuston ja kermaviilin yhdistelmää täyteläisempänä salaattikastikkeena. Soseuta ne ja mausta tuoreilla yrteillä, kuten persiljalla tai tillillä. Lisää vielä ripaus suolaa ja mustapippuria.
Raejuusto kestää hyvin säilyttämistä ja siksi se on mainio lisä take away -salaatteihin. Valuta raejuuston päälle maustettua oliiviöljyä tai chilipohjaista mausteseosta ja sekoita hyvin.
Rakuuna
Rakuuna tuo kutkuttavaa lisämakua alkoholipitoisiin juomasekoituksiin, kuten gin toniciin. Se maustaa myös trendikkäitä itsevalmistettuja limonadeja sitrushedelmien ja marjojen makuparina. Voit myös lisätä hienonnettua rakuunaa aioliin tai pestoon ja tarjoilla sitä voileipien välissä tai grillattujen vihannesten dippinä. Kokeile myös yllättää asiakkaasi raikkaalla rakuunajäätelöllä tai -sorbetilla.
Turkkilainen jogurtti
Valmista jogurtista trendikkäitä pakastejogurttipaloja. Levitä hunajalla makeutettua jogurttia uunipellille ja ripottele päälle hienonnettuja pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Valuta päälle vielä sulatettua tummaa suklaata, peitä ja pakasta. Leikkaa pakastetusta levystä suorakaiteen muotoisia paloja ja kietaise palojen toinen pää voipaperiin. Voit myös surauttaa jogurtista, hedelmistä, pinaatista ja mantelimaidosta raikkaan, vihreän jogurttismoothien.
Kaikki hyvikistä
Hyvikki on materiaalitehokkuutta, eli sitä, että keittiöissä pyritään ajattelemaan ja toimimaan mahdollisimman fiksusti huomioimalla sekä raaka-aineet, ihmiset että käytettävät laitteet. Tällöin työtä tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla hävikkiä ennaltaehkäisten.
Inspiraationa hyvikki
Kustannustehokkuuteen tulee pyrkiä, ruokahävikkiä täytyy karsia – tässä jokaisen ravintolan kannattavuuden kaksi peruspilaria. Hyvikki luo lisäarvoa…
Miksi jokaisen ravintolan tulisi kiinnostua hyvikkiajattelusta?
Ravintola-ala painii isojen haasteiden, kuten työvoimapulan, nousevien kustannusten ja hitaan markkinakasvun kanssa. Me aimolaiset haluamme helpottaa…
Palkitseva hyvikki
”Salaattipöytä kertoo paljon tarjonnasta. Anna kädenjälkesi näkyä!” Tuomas Hämäläinen, Keittiömestari
Hävikki kuriin ruokalista- ja raaka-ainetilaussuunnittelulla
Ruokahävikki on valitettavan suuri ongelma nyky-yhteiskunnassa. Jo pelkästään Suomessa noin 360 miljoonaa kiloa kotimaisen ruokaketjun tuotetusta ruoasta…
Ruokahävikki = kustannushävikki, vinkit eurojen säästämiseen
Ruokahävikki on aivan oikeutetusti ollut polttava puheenaihe jo vuosien ajan. Näillä vinkeillä vähennät esivalmistelu-, paisto- ja tarjoiluhävikkiä…
Vinkkivideot
Hyvikkivinkit Miten toimia hyvikin mukaisesti ja saada säästöjä aikaan keittiössä? Tässä parhaat käytännön vinkkimme, joiden avulla saat tehostettua…
Verkkokaupat
Koko Suomen toimitustukku
Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.
Pääkaupunkiseudun pikatukut
Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.
VALO Tilauspalvelu™
VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Valio Aimo asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.