Atrialainen kana on kokonaan antibioottivapaata
Maailmalla tuotantoeläimiä lääkitään antibiooteilla runsaasti – tämä on suuri osa ongelmaa, sillä antibioottien liiallinen käyttö kiihdyttää antibioottiresistenttien bakteereiden syntymistä.
Teksti ja kuvat: Atria
Antibioottiresistenssi on maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi suurimmista globaaleista terveysuhkista. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit voivat levitä toisista ihmisistä, elämistä, erilaisista hoitolaitoksista, ulkomaanmatkoilta ja elintarvikkeista.
Monissa maissa antibiootteja syötetään tuotantoeläimille rutiininomaisesti edistämään kasvua ja ennalta ehkäisemään sairastumista. Pahimmillaan niillä jopa kompensoidaan huonoja elinolosuhteita, kuten tilojen ahtaudesta johtuvia hygienia- ja terveysongelmia.
Ulkomaisista – eurooppalaisistakin – tuotantoeläimistä ja elintarvikkeista löydetään jatkuvasti antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.
Suosi suomalaista lihaa
Suomessa ei tuotantoeläimille koskaan anneta antibiootteja vain varmuuden vuoksi. Siksi kotimaisessa lihassa ovat riskit antibioottijäämistä huomattavasti pienemmät kuin ulkomailla tuotetussa lihassa. Suomi onkin yksi antibioottien käytön mallimaista ja Atria on antibioottivapaan ruokatuotannon suunnannäyttäjä.