Espoo Catering valmistaa kouluruokaa vertaansa vailla

Espoo Cateringissa kehitetään ja valmistetaan palkittua kouluruokaa tiimityöllä. Tie lasten sydämiin käy tuttujen ruokien kautta, mutta oivaltavasti vaikka kasvis- tai hybridiversioina.
Valio Aimo® asiakas
Mikä? Espoo Catering tarjoaa ateriapalveluita Espoon kouluissa, päiväkodeissa, lounasravintoloissa sekä seniori- ja hoivapalveluissa. Valmistaa päivittäin noin 80 000 ateriaa, joista30 000 on kouluissa tarjottavia lounasannoksia.
Ketkä? Regina Ekroos, hankinta- ja kehityspäällikkö, Ville Kivinen, tuotekehittäjä ja Harri Taipalus, ravintolapäällikkö
Tiimin sesongin suosikkijälkiruoka? ”Tuoreet kotimaiset mansikat sellaisinaan tai vaniljajäätelön, sitruunakreemin, kanelilla maustetun vaahdotetun vaniljakastikkeen ja päälle ripotellun keksimurun kera.”

Kasvisruoassa suutuntuma on tärkeä
Espoo Catering tarjoaa koululounailla yhden lämpimän kasvisruokavaihtoehdon joka päivä. Kerran viikossa pidettävänä kasvisruokapäivänä lihaa ei ole tarjolla lainkaan.
”Tällä hetkellä noin kolmannes tarjoamastamme kouluruoasta on kasvisruokaa”, Regina Ekroos iloitsee.
Haasteellisinta on houkutella sekasyöjät yhä useammin kasvisruoan pariin. Siksi tuotekehityksen avainasemassa on suutuntuma.
”Jotkut kasviproteiinituotteet menevät valmistuksen ja lämpösäilytyksen yhteydessä jauhomaisiksi. Sekasyöjille toimii kuitenkin paremmin tuttu, lihaa muistuttava rakenne”, Ville Kivinen toteaa.
Tuttuus vaikuttaa myös haju- ja makuaistin kautta.
”Välillä kasviproteiineissa on voimakas hernekeittomainen tuoksu. Kuivatuissa kasviproteiineissa herne tai soija saattavat myös maistua. Tällöin raaka-aineesta ei voi tehdä kovin mietoja ruokia.”
Kasviproteiinien tulevaisuus on kuitenkin fermentoiduissa tuotteissa, Regina Ekroos ennustaa.
”Niissä kasviproteiini on pilkottu ja sopii siten yleensä myös niille, joille kuivatuotteet aiheuttavat vatsaoireita.”
Harri Taipalus muistuttaa lisäksi hybridiruokien kasvavasta suosiosta.
”Esimerkiksi messuilla ja tuote-esittelyissä näkyy paljon ruokia, joissa osa lihasta on korvattu kasviproteiinilla.”
Haastattelupäivänä Kilon keittiölläkin on testattu hybridireseptiä. Pian Espoon kouluissa syödään kaikille tuttua ja mieluisaa makaronilaatikkoa, jonka proteiini on puoliksi nautaa, puoliksi härkäpapurouhetta.