Gallup: Miten kehität ammattitaitoasi?

Koulutukset, keskustelut kollegoiden kanssa tai vaikka henkilökohtainen valmentaja. Itseään voi kehittää monin eri tavoin.
Verkostoilta ja kollegoilta saa tietoa ja ideoita
”Tunnen olevani riittävästi kouluttautunut, joten ammatillista lisäkouluttautumista en suunnittele. Aloitin aikanaan keittiöapulaisena ja etenin kokiksi. Olen myös suorittanut esimies-, johtamis- ja restonomitutkinnot. Ymmärrän keittiötyötä kaikessa monipuolisuudessaan.

Olen toiminut jo vuosia esihenkilönä ja osallistunut talomme sisäisiin esihenkilökoulutuksiin. Olen mukana valtakunnallisessa ammatillisten oppilaitosten ravintolapalveluverkosto AMKE:ssa ja sen kokouksissa. Verkoston Hyvää Pataa -päiville kerääntyy kesäisin ammatillisen koulutuksen ravintolapalvelun henkilöstöä kaikkialta Suomesta. Kollegoiden kanssa on hyvä vaihtaa kuulumisia.
Ruokalistojen tekoon tiimimme saa ideoita raaka-ainetoimittajien koulutuksista. Uutta kampusta suunniteltaessa pääsin käyttäjäkoordinaattorina muovaamaan keittiöstä tarpeidemme mukaista. Siinä kehittyi laite- ja tilatuntemuskin.”
–Maritta Pakkanen, ravintolapalvelupäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky

Olen hallituksen jäsenenä kahdessakin yhtiössä, joten olen hiljattain suorittanut Hyväksytty hallituksen jäsen -tutkinnon. Skannaan myös jatkuvasti johtamiseen ja tekoälyyn liittyviä koulutuksia, sillä molemmat aihepiirit ovat leipomossamme minun vastuullani.”
Lisäksi olen hyödyntänyt henkilökohtaista valmennusta. Toimitusjohtaja on yrityksessä aika yksin, sillä hänellä ei ole samaa työtä tekeviä kollegoita. On kuitenkin tärkeää, että on joku, jonka kanssa voi vaihtaa ajatuksia vapaasti. Asioiden pohtiminen valmentajan kanssa avartaa aina omaa ajattelua.”
–Erik Kärki, toimitusjohtaja, Porokylän Leipomo

Toinen hyväksi havaittu tapa kehittää omaa ammattitaitoa on yhteistyökumppanien ja tavarantoimittajien tuote- ja laitekoulutukset, joista hyötyy samalla koko henkilökunta. Meillä on hyvät, sopivat tilat, ja olemme kokeneet tämän käytännölliseksi tavaksi toimia. Silloin voidaan myös keskittyä jonkin spesifin aiheen ympärille, joka oikeasti kehittää esimerkiksi tuotetuntemusta tai jotain käytännön kokemusta.
Näiden lisäksi liikumme vapaa-ajallakin silmät auki keräillen vinkkejä eri ravintoloista ja hotelleista. Myös somea seuraamme aktiivisesti.”
Suvi Mieskonen, ravintolapäällikkö ja Timo Frondelius, keittiöpäällikkö, Peurunka
Tekstit Kati Laszka ja Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Getty Images, Matias Honkamaa
Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2024.