Juustojen maistelumenu
Suomalaiset syövät juustoja erityisesti joulun aikaan. Uusi tapa koota juustolautanen, on luoda yhden juustotyypin ympärille maistelumenu eri kypsyysasteista, joiden makuvivahteita voi vertailla kuin viinejä.
Suomalaiset ovat aina syöneet paljon juustoja, mutta joulukuu on varsinainen juustokuu. Suomalaisten juustomaku on laajentunut viime vuosina kohti kypsempiä ja voimakkaampia makuja. Tutun ja perinteisen edamjuuston rinnalle ovat nousseet muut, vahvemmat juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään koko ajan enemmän. Kiinnostus erilaisiin juustolajeihin on yleistynyt.
Trendikkäin juustomaistelumenu rakentuu yhden lajin ympärille
Perinteisellä juustolautasella on yleensä viiden erilaisen juuston kokoelma: yksi mieto ja yksi voimakas, yksi pehmeä ja yksi kova juusto, tuttuja klassikoita ja joku harvinaisempi erikoisuus. Samalla tavalla kuin viineissä, myös juustoissa kypsyysaste antaa juustoille monenlaisia makuvivahteita, joten kiinnostavan juustolautasen voi rakentaa yhden juustotyypin ympärille. Valiollakin on useita vaihtoehtoja juustotyypeistä, joissa on useampi kypsyysaste. Maistelumenu on myös hauska ohjelmanumero esimerkiksi asiakkaiden pikkujouluihin.
Näin teet maistelumenun juustoista
Valitse juustolautaselle esimerkiksi pelkästään emmentaljuustoja, joiden eri kypsyysasteiden erilaiset makuvivahteet on helppo erottaa toisistaan. Valio Emmental sinileima on kypsynyt kolme kuukautta, Valio Emmental punaleima kuusi ja Valio Mustaleima™ emmental yhdeksän kuukautta. Niin ikään Valio Salaneuvos® goudasta löytyy eri kypsyysasteita ja Valio Luomu™ kermajuusto on saanut rinnalleen pidempään kypsytetyn version. Kausijuustot tuovat lisää vaihtelua valikoimaan.
Juustotasting on kuin viininmaistelua
Maistelumenuperinteen mukaan maistelu aloitetaan miedoimmasta mausta kohti voimakkaampaa, eli juustojen tapauksessa edetään nuorimmasta pidempään kypsytettyihin juustoihin. Voit johdatella asiakkaita vertailemaan juustojen ulkonäköä, tuoksua, rakennetta ja tietenkin myös makua.
Juustoille maistelumenu pitkän kaavan mukaan
1. Goudajuustot
Kypsytysaika väh. 3kk
Maukas & vivahteikas
Kypsytysaika väh. 9 kk
Aromikas & kiteinen
2. Luomu kermajuustot
Kypsytysaika n. 3 kk
Lempeän kermainen & hedelmäinen
Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty
Kypsytysaika väh. 6 kk
Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen
3. Cheddarjuustot
Kypsytysaika väh. 6 kk
Mureneva & hedelmäinen
Kypsytysaika väh. 16 kk
Intensiivinen & mureneva
4. Välijuusto
ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”
Kypsytysaika väh. 7kk
Kiteinen & karamellinen, kristallinen
5. Emmentaljuustot
Kypsytysaika väh. 3 kk
Aromikas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 6 kk
Voimakas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 9 kk
Vahva & rikas, itkevä emmental
Tiesitkö, että Suomessa syödään kolmanneksi eniten juustoja koko maailmassa?
Suomalainen syö vähän yli 27 kiloa juustoja vuodessa; taakse jäävät jopa juustoistaan kuuluisat ranskalaiset. Ainoastaan tanskalaiset ja islantilaiset syövät muutaman siivun enemmän kuin suomalaiset.
Lisää juustoista
Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa
Koko Suomen toimitustukku
Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.
Pääkaupunkiseudun pikatukut
Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.
VALO Tilauspalvelu
VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.