Kotimaisen ruoan arvostus vahvistuu: vastuullisuus ja huoltovarmuus kiinnostavat
Kotimaisen ruoan ja huoltovarmuuden arvostus ovat nousseet viimeaikaisten kriisien myötä aivan uudelle tasolle. Suomalaista alkutuotantoa halutaan kehittää entistä vastuullisemmaksi.
Suomalainen ruoantuotanto ja huoltovarmuus nousevat esiin yhä useammissa keskusteluissa. Kotimaista ruokaa arvostetaan, mutta ennen koronapandemiaa ja Ukrainan sotaa moni oli tuudittautunut pitämään sitä myös itsestäänselvyytenä.
”On surullista, että ihmiset havahtuvat puhtaan ruoan tärkeyteen oikeastaan vasta kriisin kautta. Tiloilla ja elintarviketeollisuudessa on kuitenkin tehty ja tehdään edelleen tosi paljon töitä sen eteen, että pystymme tarjoamaan ihmisille turvallista ruokaa”, Valion yhteiskuntasuhdejohtaja Anna-Kaisa Auvinen sanoo.
Kotimaisen ruoan arvostuksen nousun on huomannut myös Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen.
”Suomessa kulutetun kalan kotimaista osuutta halutaan nostaa jopa valtiovallan päätöksellä ja tukemisella. Tällä hetkellä Suomessa kulutetusta kalasta noin 80 prose
Yritykset tähtäävät hiilineutraaliuteen
-
Helsingin Mylly, Kalavapriikki ja Valio ovat mukana elintarvikealan edelläkävijöiden Biocode Collectivessa, jonka tavoitteena on tunnistaa käytännön toimenpiteitä hiilineutraalin ruoantuotannon aikaansaamiseksi ja ilmastokriisin hallintaan.
-
Kalavapriikin tavoitteena on olla yrityksenä hiilineutraali vuonna 2030, toimitusketjunsa suhteen vuonna 2035.
-
Helsingin Mylly on ensimmäinen hiilineutraali mylly Suomessa. Toimitusketjun pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2034 mennessä.
-
Valion tavoitteena on hiili¬neutraali maito vuonna 2035.
-
Ruoantuotanto on vastuussa neljäsosasta koko maailman kasvihuonepäästöistä.
-
Jopa 80 % ruoantuotannon ¬kasvihuonepäästöistä on peräisin alkutuotannosta.