Näin valmistaudut kesään
Työvoimatilanne on edelleen haastava. Miten se vaikuttaa tulevaan kesään ja ammattilaisten lomiin? Kysyimme kollegoilta.
Luottavaisin mielin kesään
”Meillä tarvitaan kesätyöntekijöitä hyvin erilaisiin tehtäviin – monenlaisiin tuotannon töihin, laboratorioon tai vaikkapa tuotekehitysharjoittelijaksi. Ne, jotka ovat olleet meillä aiemmin, hakevat yleensä aina uudestaankin, joten meillä ei ole ongelmaa saada kesätyövoimaa. Monet ovat meillä 2–3 kesää.”
Pystymme pitämään vakiväen kesälomat hyvin, ja kun omistakin asiakkaista suurin osa lomailee heinäkuussa, niin kesällä tulee harvemmin mitään yllättävää.
Meillä on mainio henki ja työilmapiiri, ja pidämme kesätyöntekijöistä hyvää huolta. Kaikki hoituu, eikä meillä tarvitse huolehtia ja taistella mistään turhista asioista. Aika moni on jäänyt meille kesätyön kautta vakituiseksi työntekijäksi ja alkanut edetä yrityksen sisällä ja sisäisten koulutusten kautta.”
Kesäterassi auki
”Työvoimatilanne on edelleen haastava, ja siksi säädämme kesän aukioloaikoja hiukan sen mukaan, miten saamme työntekijöitä palkattua. Pitkään täällä Kuopiossa toimineina meillä on onneksi aika hyvät verkostot ja uskon, että sopiva määrä porukkaa löytyy. Omia lomasuunnitelmia voi lyödä lukkoon sitten, kun Bloccon ja toisen ravintolamme Urbanin henkilöstöasiat ovat järjestyksessä.”
Viime kesänä avattu ja erittäin suosittu 20-paikkainen terassimme saa jatkoa. Ruokalistalla kesä näkyy esimerkiksi peruna-savumuikkupizzan muodossa. Käytämme paljon myös muita kauden herkkuja kuten kasviksia, sieniä ja juureksia.
Kuopio on kiva ja vilkas kesäkaupunki ja haluamme olla mukana elävöittämässä sen palveluja. Kesäisin meillä käy paljon myös sellaisia asiakkaita, jotka eivät töiden tai pitkän matkan takia pääse tänne muulloin.”
Työtunteja ei lasketa
”Kahvilamme työllistävät kesäisin 60 henkilöä, joista pitää kouluttaa ammattilaisia pikavauhtia. Kokemusta löytyy, sillä vajaan 30 yrittäjävuoden aikana olemme työllistäneet noin tuhat nuorta. Toistaiseksi olemme saaneet riittävästi kesätyöhakemuksia.”
Opetamme työntekijät kohtaamaan asiakkaat, minkä lisäksi henkilökunta saa barista-, viini- ja olutkoulutusta. Vaikka he ovat sesonkityössä, koulutukseen pitää silti panostaa. Kun koulutus on kunnollista, se tuo itseluottamusta työhön ja ujoistakin tulee itsevarmoja. Kesätyöllä on iso merkitys tulevaan työelämään.
Sesonkiyrittäminen on kova laji. Kesäsesonki kestää kolme kuukautta, ja sinä aikana on tehtävä koko vuoden liikevaihto. Kesäkahvilan pyörittäminen on intohimotyö, jossa ei työtunteja lasketa. Kahvilayrittäjällä pitääkin olla hyvä stressinsietokyky ja valmiutta työskennellä silloin, kun muut ovat vapaalla.”
Teksti Sami Turunen, Kati Laszka ja Teemu Leminen. Kuvat Tommi Mattila, Timo Villanen ja Essi Lyytikäinen ja Getty Images.
Juttu on julkaistu Valio Aimo 2/2023 -lehdessä.