Viisi tapaa, joilla säästät työaikaa ja parannat työtyytyväisyyttä
Kaikkihan sen tietävät: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tehokkaalla työskentelyllä saadaan enemmän aikaan samassa ajassa. Kokosimme viisi parasta tapaa tehostaa työtä ja säästää aikaa suurissa ammattikeittiöissä.
Tehokas keittiötyöskentely ei ole vain kustannuskysymys. Kun työskentelytavat on mietitty mahdollisimman sujuviksi, myös työtyytyväisyys ja työergonomia paranevat. Tehokkailla työtavoilla saavutetaan suurempi tuottavuus, vähennetään hävikkiä, parannetaan ruoan laatua ja sen myötä asiakaskokemusta. Lue vinkit, joilla optimoit oman työpaikkasi ajankäytön ja päästät irti totutuista tavoista.
Suuriin ammattikeittiöihin soveltuvia tuotantomenetelmiä, joilla ruoka valmistetaan etukäteen:
- Komponenttivalmistus: Raaka-aineet kootaan vuokaan kylmänä, laitetaan kylmäsäilytykseen ja kypsennetään ennen tarjoilua. Soveltuu lähinnä erilaisten keittojen ja vuokaruokien valmistukseen.
- Kylmävalmistus: Ruoka tehdään paisto- tai kypsennysvalmiiksi kylmänä sekoittaen. Kylmäsäilytyksen jälkeen ruoka kypsennetään ja tarjoillaan. Soveltuu lähes kaikkien ruokalajien, myös jälkiruokien valmistukseen. Ei sovi pitkään haudutettavien ruokien, kuten esimerkiksi karjalanpaistin valmistukseen.
- Cook & Chill: Ruoka kypsennetään, jäähdytetään ja laitetaan kylmäsäilytyksen. Kuumennus ennen tarjoilua. Sopii kaikkien ruokalajien valmistukseen.
- Hot Fill: Kypsennyksen jälkeen ruoka pakataan pusseihin kuumana ja pikajäähdytetään. Näin lisätään myös ruoan säilyvyyttä. Ennen tarjoilua ruoka kuumennetaan. Sopii etenkin kastikkeiden, patojen, soseiden, keittojen ja puurojen valmistukseen.
3. Suunnittele ja esivalmistele
Miettikää jo ruokalistaa suunnitellessanne, pystyykö ruokia valmistamaan ennakkoon edellä mainittujen menetelmien avulla. Suunnitelkaa, milloin mitäkin valmistetaan ja miten työt jakautuvat tasaisesti pitkin viikkoa niin, että suuret kiirehuiput vältetään eikä päiviin jää myöskään turhaa luppoaikaa.
Tuotantoeräkohtainen esivalmistelu, eli keittiökielellä satsittaminen, tarkoittaa tuotantoerään tarvittavien raaka-aineiden kokoamista vaunulle niin, että kaikki on valmiiksi punnittuna kun työt aloitetaan. Tuotanto nopeutuu huomattavasti, kun kokin ei tarvitse etsiä raaka-aineita ympäri keittiötä. Näin työt lähtevät pyörimään jouhevasti ja virheiden mahdollisuus pienenee.
Kaikki hyvikistä
Hyvikki on materiaalitehokkuutta, eli sitä, että keittiöissä pyritään ajattelemaan ja toimimaan mahdollisimman fiksusti huomioimalla sekä raaka-aineet, ihmiset että käytettävät laitteet. Tällöin työtä tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla hävikkiä ennaltaehkäisten.
Inspiraationa hyvikki
Kustannustehokkuuteen tulee pyrkiä, ruokahävikkiä täytyy karsia – tässä jokaisen ravintolan kannattavuuden kaksi peruspilaria. Hyvikki luo lisäarvoa…
Miksi jokaisen ravintolan tulisi kiinnostua hyvikkiajattelusta?
Ravintola-ala painii isojen haasteiden, kuten työvoimapulan, nousevien kustannusten ja hitaan markkinakasvun kanssa. Me aimolaiset haluamme helpottaa…
Palkitseva hyvikki
”Salaattipöytä kertoo paljon tarjonnasta. Anna kädenjälkesi näkyä!” Tuomas Hämäläinen, Keittiömestari
Hävikki kuriin ruokalista- ja raaka-ainetilaussuunnittelulla
Ruokahävikki on valitettavan suuri ongelma nyky-yhteiskunnassa. Jo pelkästään Suomessa noin 360 miljoonaa kiloa kotimaisen ruokaketjun tuotetusta ruoasta…
Ruokahävikki = kustannushävikki, vinkit eurojen säästämiseen
Ruokahävikki on aivan oikeutetusti ollut polttava puheenaihe jo vuosien ajan. Näillä vinkeillä vähennät esivalmistelu-, paisto- ja tarjoiluhävikkiä…
Vinkkivideot
Hyvikkivinkit Miten toimia hyvikin mukaisesti ja saada säästöjä aikaan keittiössä? Tässä parhaat käytännön vinkkimme, joiden avulla saat tehostettua…
Lue lisää ajankohtaisista aiheista:
Huikeita elämyksiä Resta-seminaarissa
Näin toimii zero waste -ravintola
Strawberry-hotelleissa on tilaa kaikille
Eri sukupolvet työelämässä
Valio Aimo on suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja
Nina Metso
Leipurifestiä vietettiin rennoissa tunnelmissa
Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa
Koko Suomen toimitustukku
Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.
Pääkaupunkiseudun pikatukut
Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.
VALO Tilauspalvelu
VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.