Siirry sisältöön
Pinnalla nyt

Viisi tapaa, joilla säästät työaikaa ja parannat työtyytyväisyyttä

Petri Nuutinen
Petri Nuutinen
Ruokapalveluiden asiantuntija

Suurkeittiömaailma ja erityisesti kouluruoan kehittäminen ovat Petrin sydäntä lähellä. Hänelle on kertynyt vuosien vankka kokemus tuotekehityksestä, reseptiikasta ja koulutuksista julkishallinnon puolella.

Kaikkihan sen tietävät: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tehokkaalla työskentelyllä saadaan enemmän aikaan samassa ajassa. Kokosimme viisi parasta tapaa tehostaa työtä ja säästää aikaa suurissa ammattikeittiöissä.

Tehokas keittiötyöskentely ei ole vain kustannuskysymys. Kun työskentelytavat on mietitty mahdollisimman sujuviksi, myös työtyytyväisyys ja työergonomia paranevat. Tehokkailla työtavoilla saavutetaan suurempi tuottavuus, vähennetään hävikkiä, parannetaan ruoan laatua ja sen myötä asiakaskokemusta. Lue vinkit, joilla optimoit oman työpaikkasi ajankäytön ja päästät irti totutuista tavoista.

Suuriin ammattikeittiöihin soveltuvia tuotantomenetelmiä, joilla ruoka valmistetaan etukäteen:

  • Komponenttivalmistus: Raaka-aineet kootaan vuokaan kylmänä, laitetaan kylmäsäilytykseen ja kypsennetään ennen tarjoilua. Soveltuu lähinnä erilaisten keittojen ja vuokaruokien valmistukseen.
  • Kylmävalmistus: Ruoka tehdään paisto- tai kypsennysvalmiiksi kylmänä sekoittaen. Kylmäsäilytyksen jälkeen ruoka kypsennetään ja tarjoillaan. Soveltuu lähes kaikkien ruokalajien, myös jälkiruokien valmistukseen. Ei sovi pitkään haudutettavien ruokien, kuten esimerkiksi karjalanpaistin valmistukseen.
  • Cook & Chill: Ruoka kypsennetään, jäähdytetään ja laitetaan kylmäsäilytyksen. Kuumennus ennen tarjoilua. Sopii kaikkien ruokalajien valmistukseen.
  • Hot Fill: Kypsennyksen jälkeen ruoka pakataan pusseihin kuumana ja pikajäähdytetään. Näin lisätään myös ruoan säilyvyyttä. Ennen tarjoilua ruoka kuumennetaan. Sopii etenkin kastikkeiden, patojen, soseiden, keittojen ja puurojen valmistukseen.

3. Suunnittele ja esivalmistele

Miettikää jo ruokalistaa suunnitellessanne, pystyykö ruokia valmistamaan ennakkoon edellä mainittujen menetelmien avulla. Suunnitelkaa, milloin mitäkin valmistetaan ja miten työt jakautuvat tasaisesti pitkin viikkoa niin, että suuret kiirehuiput vältetään eikä päiviin jää myöskään turhaa luppoaikaa.

Tuotantoeräkohtainen esivalmistelu, eli keittiökielellä satsittaminen, tarkoittaa tuotantoerään tarvittavien raaka-aineiden kokoamista vaunulle niin, että kaikki on valmiiksi punnittuna kun työt aloitetaan. Tuotanto nopeutuu huomattavasti, kun kokin ei tarvitse etsiä raaka-aineita ympäri keittiötä. Näin työt lähtevät pyörimään jouhevasti ja virheiden mahdollisuus pienenee.

Petri Nuutinen

Ruokapalveluiden asiantuntija, Valio Aimo Koekeittiö

Petrillä on vuosien vankka kokemus suurkeittiömaailman tuotekehityksestä, reseptiikasta ja koulutuksista julkishallinnon puolella ja vahva palo siihen, että työtä tehdään suuressa ammattikeittiössä tehokkaasti ja innostavasti.

Kaikki hyvikistä

Hyvikki on materiaalitehokkuutta, eli sitä, että keittiöissä pyritään ajattelemaan ja toimimaan mahdollisimman fiksusti huomioimalla sekä raaka-aineet, ihmiset että käytettävät laitteet. Tällöin työtä tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja samalla hävikkiä ennaltaehkäisten.


Search