Vuoden Kokki 2019 ja Vuoden Tarjoilija 2019 on valittu
Messukeskuksessa kruunattiin huhtikuussa Mikko Kaukonen, Food Camp Finland:sta Vuoden Kokki 2019 -tittelillä ja Vuoden Tarjoilija 2019 voittaja oli Heidi Martikainen, Ravintola Farang. Valio oli mukana sponsoroimassa kisoja ja jännittämässä kilpailijoiden puolesta. Lue kisatunnelmista ja voittajan menusta.
Ennen finaalia kilpailijoiden tietämystä testattiin
Edellisenä päivänä kilpailijat joutuivat kirjalliseen tenttiin, jossa testattiin heidän teoriatietoja laajalla skaalalla. Lisäksi he joutuivat paloittelemaan kokonaisen islantilaisen karitsan sekä tunnistamaan tietyt ruhonosat. Samat käsitellyt lihat olivat myös finaalin pääruoan raaka-aineena.
Ensimmäisessä nostossa teemana Street food
Kilpailijoiden tuli toteuttaa kolme erilaista ”Street food” annosta 12 hengelle, joiden pääraaka-aineena tuli olla kasvis, kala ja äyriäinen, eli yhteensä 36 annosta tuli nousta keittiöstä yhtä aikaa. Alkuruoka oli tänä vuonna monien kilpailijoiden ja yleisössäkin olleiden kokkien mielestä haastava.
Viime vuoden voittaja Kalle Tanner kommentoi kisatunnelmista, että street food olisi ollut mielenkiintoinen tehdä, juuri teeman haasteellisuuden vuoksi. Jokaisella on vähän erilainen tulkinta siitä, mitä street food on ja miten annoksen saa pidettyä tarpeeksi yksinkertaisena. Tämän lisäksi yhden annoksen tuli olla biohajoavassa astiassa, mikä asetti omat vaatimuksensa, sillä kaikki lämpötilat ja raaka-aineet eivät sovellu biohajoaville astioille.
36 annoksen valmistaminen annetussa ajassa olisi haaste kenelle tahansa, mutta kaikki kilpailijat selviytyivät tehtävästä kunnialla, eikä ajanylityksiä tapahtunut.
Toinen nosto oli old school -teemalla
”Old School” -annoksen pakollisina komponentteina olivat Islannin karitsanliha ja yksi kastike. Vapaaehtoisten lisäkkeiden raaka-aineet sai valita raaka-ainekorista. Old school tarkoittaa, että kilpailija esittelee karitsan vadilta ja vadille saa halutessaan laittaa myös lisäkkeitä, minkä jälkeen annos kasataan tuomareiden edessä. Aikaa annosteluun oli viisi minuuttia, mukaan luettuna aika, joka menee lihan leikkaamiseen, ellei lihaa ollut leikattu etukäteen. Old school vatitehtävä oli iso osa Vuoden Kokki -kilpailua vuosina 1995-2002, joten tässä palattiin ikään kuin juurilleen.
Mikko Kaukosen voittajamenu
Street food
Kasvis – Grillattua maa-artisokkaa ja vaahto fermentoidusta valkosipulista
Äyriäinen – Sinisimpukkaa, katkarapuja ja punaista currya
Kala – Perunaa, kananmunaa ja savustettua siikaa
Pääruoka
Karitsan ulkofileepaistia ja karitsanrasvalla maustettua paistoliemikastiketta
Lue lisää ajankohtaisista aiheista:
Huikeita elämyksiä Resta-seminaarissa
Näin toimii zero waste -ravintola
Strawberry-hotelleissa on tilaa kaikille
Eri sukupolvet työelämässä
Valio Aimo on suomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja
Nina Metso
Leipurifestiä vietettiin rennoissa tunnelmissa
Koko tuotevalikoima verkkokaupoissa
Koko Suomen toimitustukku
Toimitustukku palvelee kaikkia alan toimijoita nopeasti ja tehokkaasti, ja kuljettaa tilaamasi tuotteet keskimäärin 24 tunnissa suoraan toimipisteeseen. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi toimitustukun valikoiman ja tehdäksesi tilauksia.
Pääkaupunkiseudun pikatukut
Pikatukkumme ovat ruoka- ja juoma-alan ammattilaisten kätevä ostospaikka. Palvelemme aamuvarhaisesta iltamyöhään Helsingin Sörnäisissä ja Vantaan Koivuhaassa. Tarvitset Valio Aimo® asiakkuuden nähdäksesi tuotteiden hinnat verkossa.
VALO Tilauspalvelu
VALO Tilauspalvelusta alan ammattilaiset saavat tuotteensa suoraan Suomen merkittävimmiltä tavarantoimittajilta. Aimon asiakkaat saavat VALO Tilauspalvelussa käyttöönsä koko Suomen laajuisen jakeluverkostomme.