Juuresta naattiin: hyödynnä kasvikset kokonaan
Kasvisten kokonaisvaltainen käyttö on tärkeä ja ajankohtainen aihe niin ammattilaiskeittiöissä kuin kotitalouksissakin. Kokonaisvaltainen käyttö on paitsi kustannustehokasta, myös ympäristöystävällistä. Se vähentää ruokahävikkiä ja auttaa saamaan kaiken irti ostamistamme vihanneksista.
Eläinperäisissä tuotteissa ”nose-to-tail” -trendi on ollut suosittu jo jonkin aikaa. Tämä tarkoittaa, että eläimistä pyritään käyttämään kaikki osat, mikä vähentää hävikkiä ja kunnioittaa raaka-ainetta. Samaa ideologiaa kannattaa hyödyntää myös kasvisten käyttämisesttä. Kun pohdit käyttötapoja naateille ja kuorilla, voit samalla löytää aivan uusia tapoja valmistaa vihanneksia. Esimerkiksi porkkanan naateista syntyy mainiota pestoa ja perunankuorista ylelliset sipsit.
8 käyttövinkkiä kasvisten käyttämiseen kokonaan
1. Porkkanan naatit
Voit käyttää kotimaisten porkkanoiden naatteja korvaamaan pestossa osa basilikan lehdistä, tai käyttää pestoon pelkkiä naatteja. Käytä pestoon vain lehdet, naattien kovemmat osat saattavat olla puisevia. Laita naattien lehdet tehosekoittimeen yhdessä peston muiden raaka-aineiden kanssa ja sekoita tahnaksi. Tarjoa vaalean leivän päällä tai pastan kanssa.
2. Punajuurten lehdet ja kuoret
Punajuuren lehtiä voidaan käyttää kuten pinaattia, joko raakana salaateissa tai kypsennettynä keitoissa ja paistoksissa. Myöskään kuoria ei tarvitse heittää pois: ne voi paahtaa uunissa ja tarjota sipsien tapaan tai käyttää ruoan koristeluun.
3. Parsakaalin varret ja lehdet
Älä turhaan käytä parsakaalista pelkkiä kukintoja! Myös parsakaalin varsi on maukas. Pilko se kypsennettävän ruoan joukkoon tai leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja käytä raakana salaateissa. Parsakaalin lehdet voi paistaa kevyesti öljyssä ja käyttää lisukkeena tai salaateissa.
4. Kukkakaalin lehdet
Kukkakaalin lehdet ovat yhtä ravinteikkaita kuin itse kukinnot. Ne voidaan leikata ohuiksi suikaleiksi ja lisätä ruokiin sellaisinaan, tai paistaa uunissa oliiviöljyn ja suolan kera rapeiksi. Lopputulos muistuttaa lehtikaalisipsejä! Myös kukkakaalin varsi voidaan käyttää kuten parsakaalin varsi.
5. Retiisin lehdet
Retiisin lehdet ovat maultaan pippurisia ja ne sopivat hyvin pestoon, keittoihin tai salaatteihin. Voit myös paistaa lehdet nopeasti oliiviöljyssä ja lisätä ne esimerkiksi pastan joukkoon tai käyttää lehtiä vihersmoothiessa.
6. Yrttien varret
Voimakkeiden yrttien, kuten timjamin ja rosmariinin sitkeät varret sopivat erinomaisesti liemiin ja haudutuksiin. Lisää ne kattilaan antamaan makua, ja nappaa pois ennen tarjoilua. Voit sitoa varret nipuksi, jotta ne on helpompi poimia pois.
7. Parsan varret
Kun katkaiset parsan juuresta pois puisevan osuuden, älä heitä paloja pois. Laita ne pakastepussiin, kunnes sinulla on tarpeeksi varsia liemen keittoa varten. Yhtä litraa lientä kohden tarvitset noin 3–4 nipun parsaniput kuivat päät sekä hieman pilkottua sipulia, selleriä ja yrttejä. Lisää tarpeeksi vettä peittämään vihannekset, kiehauta ja anna hautua noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi ja säilytä kylmiössä tai pakastimessa.
8. Perunan kuoret
Perunan kuorista syntyy vastustamaton pieni sipsiherkku, esimerkiksi oluen kaveriksi terassille. Kääntele kuoret öljyssä, suolassa ja mausteissa ja paahda rapeiksi 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Satokausikalenteri® suosittelee:
Marjat ovat kesän parasta antia
Marjat ovat kesän suosikki, joita kannattaa käyttää niin koristeena kuin ruoan komponenttinakin. Tutustu erilaisiin marjoihin!
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.