Näin yrttejä viljellään: haastattelussa hollantilainen yrttitoimittaja Van Vugt
Van Vugt on alansa johtava yritys, joka keskittyy tuoreiden yrttien kestävään viljelyyn ja jakeluun. Yritys perustettiin vuonna 1990, ja siitä lähtien se on kasvanut merkittäväksi toimijaksi eurooppalaisilla markkinoilla. Van Vugt tunnetaan laadukkaista yrteistään, jotka toimitetaan tuoreina ja ekologisesti kestävin periaattein viljeltyinä.
Toiminnan ytimessä ovat innovatiiviset viljelymenetelmät, jotka minimoivat ympäristövaikutukset ja edistävät luonnon monimuotoisuutta. Yritys hyödyntää uusinta teknologiaa ja uusiutuvia energialähteitä varmistaakseen, että heidän tuotteensa ovat sekä ympäristöystävällisiä että korkealaatuisia.
Haastattelussa sukellamme syvemmälle Van Vugt -yrityksen kestävän kehityksen käytäntöihin ja innovatiivisiin ratkaisuihin.
Millaisia kestävän kehityksen viljelykäytäntöjä Van Vugt hyödyntää yrttiviljelyssä?
“Viljelemme niin kestävästi kuin mahdollista. Käytämme minimaalisen määrän vettä ja lannoitteita, ja noin kerran vuodessa höyrytämme maan. Näin meidän ei juuri tarvitse käyttää rikkakasvien torjunta-aineita, ja meillä on vähemmän sienitauteja.
Toimintamme on myös 100% päästötöntä sekä kaasutonta. Tämä on mahdollista innovatiivisen energiankäytön ansiosta. Meillä on 3400 aurinkopaneelia, joiden energiaa hyödynnämme viljelyssä. Ylimääräinen aurinkopaneeleista kertynyt energia kerätään talteen erityisiin puskurisäiliöihin, jotta sitä voidaan hyödyntää myöhemmin. Käytämme myös sähkökattiloita, jotka toimivat ilman kaasua.
Miten vähennätte jätteitä ja edistätte kierrätystä yrttipakkausprosesseissa?
“Kompostoimme tuotantojätteemme ja se palautuu takaisin maahan. Näin kierto sulkeutuu. Lajittelemme pakkausjätteemme ja kaikki muovipakkauksemme ovat kierrätettyjä ja kierrätettäviä. Mietimme jatkuvasti, kuinka voisimme parantaa ja käyttää erilaisia pakkauksia ollaksemme mahdollisimman ympäristöystävällisiä.”
Kuinka Van Vugt -tuoreyrtit tulisi säilyttää?
“Ihanteellisesti yrttien tulisi kokea mahdollisimman vähän lämpötilavaihteluita. Mieluiten ne säilytetään kylmiössä, suljetussa pakkauksessa. Paitsi basilika, jonka lehdet muuttuvat mustiksi alle 10 asteessa!”
Voisiko tuotannossa syntyvät jätteet hyödyntää uusien tuotteiden kehittelyyn?
“Kyllä! Olemme kehitelleet niin sanotusta vihreästä jätteestämme uuden tuotteen, joka on yrttiolut! Tämä Pale Ale on valmistettu basilikan ja sitruunaruohon jäännöksistä, ja siinä on helposti lähestyttävä, mausteinen maku, jossa on hieman kitkerä jälkimaku.”