Näin otat täyden hyödyn irti yrteistä
Yrteillä saat ruokaan raikkautta, makua ja näköä ympäri vuoden. Kerromme, miten pehmeälehtisten ja voimakkaiden yrttien käyttötavat eroavat, ja miten säilytät herkät yrtit freeseinä pidempään. Hollantilaisen yrttitoimittajamme haastattelusta pääset kurkistamaan yrttien viljelyn maailmaan.
Mietojen yrttien käyttö
Miedot yrtit, kuten basilika, kirveli, korianteri, minttu ja sitruunamelissa, ovat yleensä pehmeälehtisiä ja -vartisia. Voitkin silputa ne ruokaan varsineen päivineen, eikä lehtiä tarvitse erikseen erotella. Mietojen yrttien maku on hienovarainen ja ne kannattaa usein lisätä vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa tai valmiin annoksen koristeiksi, jotta aromit säilyvät parhaiten.
Voimakkaiden yrttien käyttö
Voimakkaat yrtit, kuten laakerinlehti, lipstikka, meirami, oregano, rosmariini ja timjami, ovat maultaan mietoja yrttejä intensiivisempiä. Ne kestävät hyvin kuumentamista ja vapauttavat makunsa ruokaan vähitellen.
Voimakkaiden yrttien varret ovat usein puumaisia ja lehdet paksumpia. Niiden lehdet kannattaa siis irrotella varsista ennen käyttöä, tai sitoa yrtit varsineen kimpuksi joka poistetaan kypsennyksen jälkeen. Voimakkaita yrttejä voi käyttää myös kuivattuina.
Klassisia yrttiyhdistelmiä – kokeile näitä
Bouquet Garni: Yrttikimppu, joka sisältää tyypillisesti persiljaa, timjamia ja laakerinlehteä. Sidotaan yhteen narulla ja lisätään liemiin ja patoihin antamaan makua.
Herbes de Provence: Eteläranskalainen yrttiseos, joka koostuu muun muassa timjamista, rosmariinista, oreganosta ja meiramista. Sopii erityisesti tomaattisiin kasvisruokiin ja grillilihaan.
Fines Herbes: Seoksessa yhdistyvät kirveli, ruohosipuli, rakuuna ja persilja. Sopii erinomaisesti kasvisruokiin, munakkaisiin ja hienostuneisiin kastikkeisiin.
Näin säilytät tuoreyrtit oikein
Tuoreyrtit tulee säilyttää viileässä ja kosteassa, jotta ne säilyttävät raikkautensa pidempään. Säilytä yrtit mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa, noin 4 asteessa. Basilika on poikkeus: säilytä se huoneenlämmössä, kaukana lämpöä tuottavista laitteista.
Ruukkuyrtit viihtyvät parhaiten suojamuovissa. Tämä suojaa niitä liialliselta kosteuden haihtumiselta ja säilyttää optimaalisen ilmankosteuden.
Leikkoyrtit, kuten persilja ja korianteri, kannattaa kääriä kosteaan talouspaperiin ja säilyttää muovipussissa kylmiössä. Tämä auttaa pitämään ne kosteina ja estää nuutumista.
Yrttien säilöminen
Etkö ehdi käyttää kaikkia yrttejä, ennen kuin ne nuutuvat? Ei hätää! Yrtit on helppo säilöä näillä metodeilla:
Kuivaus:
Voit kuivata yrtit joko ripustamalla ne kimpuiksi valolta suojattuun, kuivaan ja ilmavaan paikkaan, kuivaamalla ne pellille uunissa alle 50 asteessa tai käyttämällä mikroaaltouunia tai kasvikuivuria.
Pakastaminen:
Pakasta yrtit hienonnettuina pienissä erissä, esimerkiksi jääpalamuoteissa, jotka on täytetty öljyllä tai vedellä. Pakastaminen säilyttää yrttien aromit hyvin ja helpottaa niiden käyttöä ruoanlaitossa.
Yrttiöljyt, pestot ja etikat:
Sekoita yrtit öljyyn tai etikkaan ja säilytä ne kylmiössä, tai pyöräytä yrtit pestoksi.
Näin yrttejä viljellään: haastattelussa hollantilainen yrttitoimittaja Van Vugt
Van Vugt on alansa johtava yritys, joka keskittyy tuoreiden yrttien kestävään viljelyyn ja jakeluun. Yritys perustettiin vuonna 1990, ja siitä lähtien se on kasvanut merkittäväksi toimijaksi eurooppalaisilla markkinoilla. Van Vugt tunnetaan laadukkaista yrteistään, jotka toimitetaan tuoreina ja ekologisesti kestävin periaattein viljeltyinä.
Toiminnan ytimessä ovat innovatiiviset viljelymenetelmät, jotka minimoivat ympäristövaikutukset ja edistävät luonnon monimuotoisuutta. Yritys hyödyntää uusinta teknologiaa ja uusiutuvia energialähteitä varmistaakseen, että heidän tuotteensa ovat sekä ympäristöystävällisiä että korkealaatuisia.
Haastattelussa sukellamme syvemmälle Van Vugt -yrityksen kestävän kehityksen käytäntöihin ja innovatiivisiin ratkaisuihin.
Millaisia kestävän kehityksen viljelykäytäntöjä Van Vugt hyödyntää yrttiviljelyssä?
“Viljelemme niin kestävästi kuin mahdollista. Käytämme minimaalisen määrän vettä ja lannoitteita, ja noin kerran vuodessa höyrytämme maan. Näin meidän ei juuri tarvitse käyttää rikkakasvien torjunta-aineita, ja meillä on vähemmän sienitauteja.
Toimintamme on myös 100% päästötöntä sekä kaasutonta. Tämä on mahdollista innovatiivisen energiankäytön ansiosta. Meillä on 3400 aurinkopaneelia, joiden energiaa hyödynnämme viljelyssä. Ylimääräinen aurinkopaneeleista kertynyt energia kerätään talteen erityisiin puskurisäiliöihin, jotta sitä voidaan hyödyntää myöhemmin. Käytämme myös sähkökattiloita, jotka toimivat ilman kaasua.
Miten vähennätte jätteitä ja edistätte kierrätystä yrttipakkausprosesseissa?
“Kompostoimme tuotantojätteemme ja se palautuu takaisin maahan. Näin kierto sulkeutuu. Lajittelemme pakkausjätteemme ja kaikki muovipakkauksemme ovat kierrätettyjä ja kierrätettäviä. Mietimme jatkuvasti, kuinka voisimme parantaa ja käyttää erilaisia pakkauksia ollaksemme mahdollisimman ympäristöystävällisiä.”
Kuinka Van Vugt -tuoreyrtit tulisi säilyttää?
“Ihanteellisesti yrttien tulisi kokea mahdollisimman vähän lämpötilavaihteluita. Mieluiten ne säilytetään kylmiössä, suljetussa pakkauksessa. Paitsi basilika, jonka lehdet muuttuvat mustiksi alle 10 asteessa!”
Voisiko tuotannossa syntyvät jätteet hyödyntää uusien tuotteiden kehittelyyn?
“Kyllä! Olemme kehitelleet niin sanotusta vihreästä jätteestämme uuden tuotteen, joka on yrttiolut! Tämä Pale Ale on valmistettu basilikan ja sitruunaruohon jäännöksistä, ja siinä on helposti lähestyttävä, mausteinen maku, jossa on hieman kitkerä jälkimaku.”
Satokausikalenteri® suosittelee:
Mehukkaat sitrukset
Kotimaisten hedelmäpuiden nukkuessa talviunta pääsevät mehukkaat appelsiinit, greipit ja muut sitrushedelmät loistamaan.
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.