Joulukausi on juuresten juhlaa
Juureksilla on jouluna aivan erityinen paikkansa suomalaisten sydämissä. Vaikka perinteiset joululaatikot pitävät pintansa joulupöydän herkkuina, monet haluavat kokeilla juureksia muullakin tavoin. Joulumausteiset uunijuurekset ovat helposti valmistuva lisuke vaikkapa kinkun kanssa. Myös viipaloiduista tai raastetuista juureksista esimerkiksi sinihomejuustolla maustettuna hautuu makoisa vuoka. Kokeile myös manteli- ja pähkinärouheita antamaan juuresruokiin uutta vivahdetta. Kinkun vegaaninen vaihtoehto valmistuu myös juureksista. Trendikäs ratkaisu on kokonaisena paahdettu juuriselleri. Pitkään uunissa paahdetun ja mausteöljyllä valellun sellerin maku muuttuu pähkinäiseksi ja ihanan umamiseksi.
Joulupöytään keveyttä salaateilla
Tuhtien jouluruokien rinnalla erilaiset salaatit tuovat kaivattua raikkautta. Tuttuun rosolliin saa uutta ja juhlavaa makua vaikkapa sahramilla maustetusta kastikkeesta. Sienisalaatti on jouluun sopiva klassikkoherkku, jonka voit valmistaa vaivattomasti myös tuoreista herkkusienistä. Pikkelöidyt sienet ja kasvikset tuovat herkullista vaihtelua makumaailmaan. Ruusukaalin satokausi jatkuu jopa jouluun saakka ja pikkukaaleja kannattaakin hyödyntää ahkerasti esimerkiksi paahdettuna ja itämaisittain misotahnalla maustettuna. Hedelmäinen joulusalaatti tuo vaihtelua perinteisten jouluruokien rinnalle. Herkullisen oranssi persimoni, raikkaat sitrukset, päärynä, tuoreet viikunat, viinirypäleet ja granaattiomenan siemenet värittävät salaatin kauniiksi. Muista myös punakaali, joka toimii joulupöydässä sekä marinoituna salaattina että lämpimänä lisukkeena.
Kokoa joulun kalapöytä
Perinteisimmät joulun kalat ovat erilaiset graavikalat, sillit ja silakat. Joulusillit ja -silakat voi ostaa valmiina, mutta ne on helppoa valmistaa myös itse. Takuuvarmoja klassikoita ovat lasimestarin silli, smetanasilli ja sinappisilli sekä helppo sillikaviaari. Joulupöytään sopivat myös silakat erilaisissa etikkaisissa kastikkeissa. Joulunpunaisen sävyn maustekaloille saa, kun maustaa liemen glögillä, puolukka- tai granaattiomenamehulla. Aloita valmistelut ajoissa, sillä kalojen on hyvä antaa maustua jääkaapissa 1–2 päivää ennen tarjoamista. Graavioheen ja -siikaan sopivat suolan, sokerin ja tillin lisäksi myös muut mausteet. Konjakki ja gini antavat hienostuneen maun graavikalaan. Tai kokeile kaunista mustikka-, punajuuri- tai puolukkagraavattua lohta. Mäti on juhlava lisä kalapöytään. Tarjoa mäti sellaisenaan lisukkeineen tai valmista mädistä mätimoussea tai -dippiä. Jos ruokailijoissa on kasvissyöjiä, heille voi tarjota mädin kaltaista merilevävalmistetta Cavi-artia.