Joulusesongin kotimaiset juurekset
Jouluna, kun kotimaisen sadonkorjuun parhaimmisto on varastoitu, juurekset pääsevät oikeuksiinsa. Kotimaiset juurekset ovatkin olleet olennainen osa perinteistä joulupöytää jo vuosisatojen ajan. Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta ne ovat monikäyttöisiä ja maukkaita.
Perinteisesti joulupöydässä nautitaan porkkana- ja lanttulaatikkoa sekä rosollia, mutta suomalaisista juureksista on paljon muutakin iloa joulukaudella. Erilaiset uunipaahdetut juurekset, soseet, keitot ja modernit tulkinnat perinteisistä resepteistä tarjoavat monia mahdollisuuksia unohtumattomiin makuelämyksiin.
Kotimaiset juurekset tutuksi
Porkkana on Suomen suosituin juures, ja tuttu näky niin koti- kuin ammattikeittiössä. Makea ja maanläheinen maku tekee siitä monikäyttöisen raaka-aineen niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Viime vuosina oranssin porkkanan rinnalle on saatu valkoisia, keltaisia, violetteja ja punaisia lajikkeita Jouluna porkkana loistaa perinteisenä porkkanalaatikkona, mutta toimii myös erinomaisesti uunissa paahdettuna tai soseena.
Lanttua käytetään erityisesti perinteisessä lanttulaatikossa, jonka maku on täyteläinen ja hieman makea. Lanttu sopii myös raakana salaattiin tai paahdettuna padoissa ja uunijuureksissa. Kypsennettynä sen maku pehmenee ja makeutuu entisestään.
Punajuuri tuo joulupöytään sekä väriä että makua. Punajuuri on olennainen osa rosollia, mutta se toimii myös erinomaisesti paahdettuna lisukkeena tai vaikka punajuuripihveissä.
Palsternakka, porkkanan sukulainen, on hieman makea ja aromaattinen juures. Sen ominainen maku syntyy kuoren sisältämistä eteerisistä öljyistä – palsternakka kannattaakin käyttää kuorineen, jotta mausta saa kaiken irti. Käytä sitä paahdettuna tai soseutettuna.
Keltajuurikas on punajuuren vaaleampi sisar, jonka maku on miedompi ja hieman makeampi. Punajuuresta poiketen keltajuuri sisältää vain keltaista väriainetta, betaksantiinia. Se säilyttää kauniin keltaisen värinsä myös kypsennyksen aikana, ja sitä voidaan käyttää samoissa ruokalajeissa kuin punajuurta.
Arvostettu mukula- eli juuriselleri tuo syvää, aromaattista makua erilaisiin ruokiin. Vaikka se usein mielletään liemi- ja keittojuurekseksi, se toimii erinomaisesti myös paahdettuna tai muusina.
Juuripersiljan sato korjataan vasta myöhään syksyllä, ja varastokausi jatkuu pitkälle kevättalveen. Maultaan se muistuttaa hieman mukulaselleriä, ja on erinomainen liemikasvis.
Maa-artisokan satoa korjataan myöhään syksylle. Hyvin pestyt maa-artisokat voi paahtaa myös kokonaisina uunissa. Maa-artisokan pähkinäinen maku on erityisen hyvä paahdettuna tai keittojen ja soseiden pohjana.
Mustajuuren herkkä valkoinen malto tummuu nopeasti, joten kuoriminen kannattaa tehdä veden alla. Yksinkertaisin mustajuuren valmistustapa on valkoisen parsan tavoin keittämällä suolavedessä. Mustajuuri on erinomainen raaka-aine myös keittoihin, gratiineihin ja paahdettuna.
Juuresten käyttö joulun ruokalistalla
Perinteiset jouluruoat: Joulun klassikoihin kuuluvat porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot, jotka ovat monelle suomalaiselle joulupöydän kulmakiviä. Perinteisiin herkkuihin kuuluu myös rosolli, jossa maistuvat punajuuri, porkkana, peruna ja joskus myös omena.
Uunipaahdetut juurekset: Juurekset, kuten porkkana, palsternakka, lanttu ja punajuuri, muuttuvat uunissa paahdettuina karamellisoituneiksi herkuiksi. Korosta niiden makua esimerkiksi rosmariinilla, timjamilla, valkosipulilla tai hunajalla. Kokeile myös erilaisia juuresgratiineja.
Juureksista valmistetut keitot ja soseet: Muun muassa maa-artisokka, palsternakka ja mukulaselleri, soveltuvat erinomaisesti keittojen ja soseiden pohjaksi. Kermainen maa-artisokkakeitto, jossa on ripaus tryffeliöljyä, tai paahdetuista juureksista valmistettu samettinen sosekeitto, jossa on esimerkiksi paahdettua pähkinää tai yrttiöljyä, on hienostunut alkuruoka jouluiselle aterialle.
Näin maustat joulun juurekset: parhaat makuparit
Kaneli ja neilikka: Sopivat erityisesti lantun ja porkkanan pariksi. Kokeile esimerkiksi uunissa paahdettu porkkana, joka on maustettu kanelilla ja hunajalla.
Muskotti ja inkivääri: Nämä mausteet sopivat hyvin juuressoseisiin, kuten perinteisiin lanttu- ja porkkanalaatikoihin.
Rosmariini ja timjami: Klassisia kumppaneita uunijuureksille. Rosmariini sopii erinomaisesti esimerkiksi palsternakan ja perunan kanssa, kun taas timjami tuo syvyyttä punajuureen ja lanttuun.
Appelsiini ja sitruuna: Sitrushedelmät täydentävät esimerkiksi punajuurta ja porkkanaa. Kokeile vaikka punajuuri-appelsiinisalaattia, jossa on ripaus timjamia.
Omena: Omenan happamuus ja makeus tekevät siitä oivan parin lantulle ja nauriille. Esimerkiksi raastetusta omenasta ja lantusta syntyy simppeli ja herkullinen salaatti.
Mantelit ja saksanpähkinät: Mantelit ja saksanpähkinät sopivat erinomaisesti paahdettujen juuresten päälle ripoteltaviksi. Mantelikrokanttia voi lisätä mukulaselleripyreen pinnalle antamaan rouskuvaa tekstuuria, kun taas saksanpähkinät sopivat uunijuureksiin.
Satokausikalenteri® suosittelee:
Joulu on makujen taikaa
Joulu on vuoden herkullisin ruokajuhla. Silloin nautitaan perinteisistä mauista ja kokeillaan rohkeasti jotain uutta.
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.