Juurekset ovat ruokavaliomme alku ja juuri
Ekologisilla, monikäyttöisillä, hyvin säilyvillä ja edullisilla juureksilla on tärkeä paikka suomalaisten ruokapöydässä. Sekä lompakko että ympäristö kiittävät, kun popsimme kotimaista porkkanaa. Lisäksi ne ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja flavonoideja. Voisimme kuitenkin syödä juureksia enemmän ja monipuolisemmin. Yleisimmät Suomessa viljeltävät juurekset ovat porkkana, lanttu ja punajuurikas. Muita juuresvalikoiman suosikkeja ovat mukula- eli juuriselleri, mustajuuri, palsternakka, nauris, retiisi, retikka ja maa-artisokka.
Superruokaa ympäri vuoden
Kotimaisia avomaalla kasvatettuja juureksia on saatavilla varastokasviksina ympäri vuoden. Juurekset säilyvät pitkään oikein säilytettynä, ja ne ovatkin viimeisiä saatavilla olevia kotimaisia kasviksia talvikauden jälkeen. Alkusyksystä myytävät juurekset ovat usein eri lajiketta kuin varastoitava sato, siksi esimerkiksi punajuuren koko ja maku voivat vaihdella. Juurekset säilyvät jääkaapin kasvislokerossa hyvänä useita viikkoja, kunhan muistaa välttää niiden säilyttämistä runsaasti etyleeniä erittävien kasvisten, kuten avokadon, omenan ja tomaatin lähettyvillä.
Juureksia jokaiseen makuun
Makujen kirjo on laaja ja juuresten joukosta löytyy sopivaa syötävää jokaiseen suuhun. Anna mielikuvituksen lentää juureksia valmistaessa – raasteet, laatikot ja keitot eivät suinkaan ole ainoita käyttötapoja. Värjää pasta punajuurella, pikkelöi retikkaa ja valmista peruna- tai bataattignoccheja. Lounasruokaan saa uutta vivahdetta lisäämällä palsternakkaa pottumuusiin tai lisäämällä raastettua piparjuurta kalan päälle. Myös esimerkiksi tuoreita porkkanan naatteja voi hyödyntää pestossa, tosin korkeat nitraattipitoisuudet mielessä pitäen. Tee kiusaukset ja laatikot vaihteeksi perunan sijaan juureksista. Myös liha-perunasoselaatikkoon saa vaihtelua korvaamalla osan perunasoseesta juuressoseella. Helpoin tapa valmistaa juureksia on pilkkoa ne reilun kokoisiksi paloiksi ja paahtaa uunissa.
Upota leivonnaisiin ja napostele
Juuresraaste tai -sose maustaa ja mehevöittää sekä suolaisen että makean leivonnaisen. Tuttujen porkkanasämpylöiden ja porkkanakakun tapaan taikinaan kannattaa kokeilla myös punajuurta tai palsternakkaa. Hurmaavan helppo galette ja muut suolaiset piirakat saavat makua ja väriä juureksista. Juureksista saa myös vähän terveellisempää naposteltavaa! Leikkaa juurekset tikuiksi tai höylää ohuiksi lastuiksi ja paista uunissa ranskiksiksi tai sipseiksi.