Kevät tuo mukanaan yhden vuoden odotetuimmista sesonkikasviksista, eli parsan. Monissa ravintoloissa vietetäänkin jopa parsaviikkoja, joilla asiakkaat pääsevät herkuttelemaan parsalla sydämensä kyllyydestä.
Parsalajikkeet
Vihreä parsa kasvaa maan päällä ilman peitettä, mikä mahdollistaa lehtivihreän kehittymisen varteen. Tämä antaa vihreälle parsalle sen ominaisen värin ja voimakkaan, hieman herneenpalkoa muistuttavan aromin. Vihreä parsa sopii esimerkiksi keväisiin salaatteihin, risottoihin ja pastoihin.
Valkoinen parsa peitellään mullan alle, jolloin siihen ei muodostu lehtivihreää. Valkoisen parsan maku on vihreää lempeämpi ja hieman karvaampi. Perinteinen tarjoilutapa valkoiselle parsalle on keitettynä hollandaisekastikkeen kanssa.
Tiesitkö, että parsaa saa myös violettina? Violetti parsa kasvatetaan samalla tavalla kuin vihreä parsa, mutta siinä on antosyaaneja, jotka antavat kasvikselle sen violetin värin. Violetti parsa muuttuu kypsennettäessä vihreäksi ja sen maku on hieman makeampi kuin vihreällä parsalla.
Parsan säilytys
Tuore parsa kannattaa säilyttää kylmiössä kosteaan pyyheliinaan käärittynä. Tämä estää parsan kuivumisen ja pitää sen rapeana. Parsan voi säilyttää myös pystyasennossa vedessä, kuten kukat maljakossa.
Pidä parsa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenoista ja päärynöistä, sillä ne voivat sitkistää parsaa.
Keitettynä vai paahdettuna? Parsan valmistusmenetelmät
Keittäminen on yksi perinteisimmistä tavoista valmistaa parsaa. Keittoaika riippuu parsan paksuudesta: vihreä parsa kypsyy noin 3-5 minuutissa, valkoinen parsa vaatii 10-15 minuuttia. Keitettäessä on tärkeää, että parsa säilyttää hieman rapeutensa eikä muutu lötköksi.
Pannulla paistaminen antaa parsalle paahteisuutta. Paista parsa oliiviöljyssä tai voin ja oliiviöljyn seoksessa, kunnes se on juuri ja juuri kypsää. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi sitruunamehulla tai pähkinäöljyllä.
Uunissa paahdettu parsa on herkullista ja helppo valmistaa isoissakin satseissa. Sivele parsat kevyesti öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla, ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.