Eksoottiset hedelmät tutuksi
Värikkäät eksoottiset hedelmät tuovat annoksiin paitsi kiinnostavuutta ja visuaalista houkuttelevuutta, myös uusia makuelämyksiä asiakkaille. Esittelemme kymmenen eksoottista hedelmää, jotka löydät myös Valio Aimo tukkujen valikoimista.
Cherimoya
Cherimoya, joka tunnetaan myös nimellä ”kermaomena,” on eksoottinen hedelmä, joka on peräisin Etelä-Amerikan Andeilta. Tämä ainutlaatuinen hedelmä kasvaa erityisesti Perussa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa, mutta sitä viljellään nykyään myös monilla muilla subtrooppisilla alueilla ympäri maailmaa.
Cherimoyan maku muistuttaa yhdistelmää banaania, ananasta ja mansikkaa. Sen pehmeä ja kermaisen sileä koostumus sopii täydellisesti jälkiruokiin, smoothieihin ja hedelmäsalaatteihin. Käytä sitä esimerkiksi sorbetissa, jäätelössä tai erilaisissa mocktaileissa tai cocktaileissa.
Papaija
Papaija on kotoisin Keski-Amerikasta ja Meksikosta. Hedelmällä on kirkkaan oranssi liha ja siinä on keskellä runsaasti mustia siemeniä. Siemenet ovat syötäviä, ja niissä on hieman pippurinen maku.
Papaijan ravintoarvot ovat vaikuttavat. Se on erinomainen A- ja C-vitamiinien lähde, ja se sisältää myös kuitua ja antioksidantteja. Papaija sisältää erityistä papaiini-nimistä entsyymiä, joka auttaa proteiinien pilkkomisessa ja edistää ruoansulatusta.
Papaija sopii tuoreena hedelmäsalaatteihin, smoothieihin ja jälkiruokiin. Se on hyvä raaka-aine aines myös salsaan ja chutneyyn, joissa sen makeus tasapainottaa tulisempia ja happamampia makuja. Suolaisissa ruoissa papaijaa voi käyttää mureuttajana lihojen marinadeissa.
Quince eli kvitteni
Kvitteni on kotoisin Lounais-Aasiasta ja Välimeren alueelta. Tämä muinainen hedelmä on ollut suosittu jo antiikin aikoina ja tunnetaan erityisesti Lähi-idän ja Välimeren keittiöissä. Kvitteni on omenan ja päärynän lähisukulainen.
Kvittenin maku muistuttaa kypsänä yhdistelmää omenaa, päärynää ja sitrushedelmiä. Hedelmällä on korkea pektiinipitoisuus, mikä tekee siitä erinomaisen ainesosan hyytelöiden, hillojen ja marmeladien valmistuksessa.
Pitaija
Pitaija tai pitahaya tunnetaan myös nimellä lohikäärmehedelmä. Hedelmä on kotoisin Keski-Amerikasta, mutta on nykyään suosittu myös Aasian ja muiden trooppisten alueiden keittiöissä. Tämä visuaalisesti näyttävän hedelmän ulkonäkö vaihtelee lajikkeesta riippuen. punaisena, keltaisena ja valkoisena. Hedelmäliha on vaaleaa ja täynnä pieniä, syötäviä siemeniä.
Pitaijan maku on mieto ja hieman makea. Se sopii erinomaisesti hedelmäsalaatteihin, smoothieihin ja erilaisiin jälkiruokiin. Miedon makunsa vuoksi pitaijaa kannattaa hyödyntää etenkin koristeena, ei niinkään makua tuovana raaka-aineena.
Jakkihedelmä
Jakkihedelmä, joka tunnetaan myös nimellä jackfruit, on maailman suurin puussa kasvava hedelmä ja on kotoisin Etelä- ja Kaakkois-Aasiasta. Tämä valtava hedelmä voi painaa jopa 35 kiloa. Jakkihedelmä on saavuttanut suosiota erityisesti kasvisruokavalioissa sen monipuolisuuden ja lihaisan koostumuksensa ansiosta.
Jakkihedelmän maku ja koostumus vaihtelevat kypsyysasteen mukaan. Kypsä jakkihedelmä on makea, kun taas raaka jakkihedelmä on mieto ja kuituinen, ja sitä käytetään lihankorvikkeena erilaisissa suolaisissa kasvisruoissa.
Jakkihedelmän lihaisa koostumus imee hyvin kastiketta ja muita makuja itseensä. Se on jännittävä kasviproteiinivaihtoehto vegaanisiin tacoihin, hampurilaisiin ja curryihin.
Litsi
Litsi, joka tunnetaan myös nimellä lychee, on pieni ja makea hedelmä, joka on kotoisin Etelä-Kiinasta. Hedelmä on suosittu aasialaisessa keittiössä ja se tunnetaan aromaattisesta mausta ja mehukkaasta hedelmälihasta. Litsin ulkokuori on kova ja punainen, mutta sisällä on kirkas, valkoinen hedelmäliha ja sen keskellä suuri siemen.
Litsiä voidaan käyttää tuoreena hedelmäsalaateissa, jälkiruoissa ja cocktaileissa. Se sopii hyvin myös suolaisiin ruokiin, kuten salaatteihin, joissa sen makeus tasapainottaa hyvin voimakkaampia makuja.
Guava
Guava on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, mutta sitä viljellään laajalti myös Aasiassa ja Afrikassa. Väri vaihtelee lajikkeen mukaan vihreästä keltaiseen kuoreen ja valkoisesta vaaleanpunaiseen hedelmälihaan. Guavan maku on makea ja hieman hapan. Sitä voidaan käyttää tuoreena, mehuna, hillona tai osana makeita ja suolaisia ruokia.
Guava sopii erinomaisesti esimerkiksi smoothieihin, jälkiruokiin, kuten kakkuihin ja torttuihin, sekä salaattien ja salsan ainesosaksi. Guavan lehtiä käytetään myös teen valmistuksessa. Guava on erinomainen lisä myös cocktaileihin ja mocktaileihin.
Rambutan
Rambutan on kotoisin Malesiasta ja saanut nimensä malaijinkielisestä sanasta ”rambut,” joka tarkoittaa hiuksia. Nimi viittaa hedelmän hauskan näköiseen, karvaiseen ulkokuoreen. Sisällä on makea, mehukas ja läpikuultava hedelmäliha, joka muistuttaa hieman litsiä.
Tuoretta rambutania voi käyttää tuoreena hedelmäsalaatteihin, jälkiruokiin ja erilaisiin juomiin. Rambutanin makeus tasapainottaa hyvin myös tulisia ja happamia ruokia, joten kokeile sitä myös salaateissa ja aasialaisissa ruokalajeissa.
Mangosteen
Mangosteen on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Hedelmällä on paksu, violetti kuori ja sisällä valkoisia, mehukkaita segmenttejä, jotka muistuttavat mandariinia.
Mangosteenin maku muistuttaa hieman sitrushedelmän ja persikan sekoitusta. Muiden eksoottisten hedelmien tapaan mangosteen sopii erinomaisesti jälkiruokiin, kuten hedelmäsalaatteihin, kakkuihin, sorbetteihin ja smoothieihin.
Keittobanaani
Keittobanaani, joka tunnetaan myös nimellä plantain, on tärkkelyspitoinen banaanilajike, joka on kotoisin Länsi-Afrikasta. Keittobanaanit ovat tavallisia banaaneja suurempia, ja niitä käytetään yleisesti ruoanlaitossa, ei niinkään hedelminä. Keittobanaanien käyttö ruoanlaitosta on tavallista erityisesti Afrikassa, Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa.
Keittobanaanin maku ja rakenne vaihtelevat kypsyysasteen mukaan. Vihreät keittobanaanit ovat kiinteitä ja neutraalin makuisia, kun taas kypsät, keltaiset ja ruskeat keittobanaanit ovat makeampia ja pehmeämpiä. Keittobanaanit sopivat paistettavaksi, keitettäväksi, grillattavaksi ja uunissa paahdettavaksi. Ne ovat suosittu lisäke erityisesti erilaisille liha- ja kalaruoille Karibian ja Latinalaisen Amerikan keittiöissä. Hedelmät voidaan myös muussata ja käyttää esimerkiksi pihveissä tai kasvismurekkeissa. Kypsät keittobanaanit voidaan myös karamellisoida ja tarjoilla jälkiruokana tai käyttää leivonnaisissa.
Satokausikalenteri® suosittelee:
Luonnonkalaa lautaselle
Kotimainen luonnonkala on herkullista ja ympäristön kannalta fiksu valinta. Jo yhden luonnonkala-annoksen valitseminen viikossa lihan sijaan pienentää ruoasta aiheutuvaa ympäristökuormaa huomattavasti.
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.