10 tapaa hyödyntää sesonkia
Kauden kasvisten käyttö ei ole pelkästään trendikästä: parhaimmillaan ne voivat olla keittiön sielu ja sydän. Kasvikset tuovat lautasille makua ja väriä, ekologisuutta ja usein myös kustannustehokkuutta. Myös asiakkaat arvostavat satokauden herkkujen huomioimista ravintolassa.
1. Kerro sesonkiajattelusta myös asiakkaille.
Tiedostavat asiakkaat arvostavat sitä, että syksyllä salaattipöytä täyttyy juureksista ja mansikka-aikana vitriinin kakut kuorrutetaan marjoilla. Voit kertoa satokausikasviksista myös esimerkiksi menussa tai infojulisteina lounasruokalan seinällä. A la carte-ravintolassa asiakkaat kuulevat mielellään satokauden raaka-aineiden käytöstä tarjoilijalta.
2. Korvaa liha osittain kasviksilla.
Tuo ruokiin monipuolisuutta: kokeile korvata 20% ruoan lihamäärästä linsseillä tai pavuilla. Se ei loppuen lopuksi vaikuta juurikaan lopputuotteen makuun, mutta on sekä terveellisempää että ekologisempaa. Lihan vähentäminen on myös kustannustehokasta.
Näissä resepteissä on vähemmän lihaa, enemmän kasviksia:
3. Kata salaattipöytään kauden kasviksia.
Sesonkien vaihtelu saa näkyä salaattipöydässä. Tarjoa syksyllä juureksia paahdettuna tai raasteena, ja kata kaalikautena esille vihersalaatin sijaan kaalia. Myös kauden hedelmiä kannattaa tuoda salaattipöytään: joko tuoreena, marinoituina tai kypsennettyinä. Esimerkiksi persimon ja päärynä sopivat hyvin paahdettaviksi.
4. Hyödynnä edulliset kasvikset.
Kun hinnat ovat nousussa, halvemmat raaka-aineet ovat tervetulleita keittiöön. Satokautena kasvikset ovat paitsi parhaimmillaan, usein myös edullisimmallaan. Salaattipöydässä edullisista raaka-aineista kannattaa hyödyntää ainakin erilaiset palkokasvit: kikherneet, linssit, pavut ja herneet. Aseta ne noutopöydässä heti alkupäähän. Asiakkaat ottavat todistetusti lautaselleen eniten ruokaa ensimmäisinä olevista astioista.
Edulliset kasvikset loistavat näissä resepteissä:
5. Marinoi ja mausta.
Saat kasvikset käyttöön vielä monipuolisemmin, kun maustat niitä itse. Kasvikset voi marinoida joko tuoreina, tai kypsennettyinä. Unohda valmismaridit: talon omat maustekastikkeet antavat ruoalle persoonallisen kädenjäljen. Kastikkeita kannattaa tehdä kerralla isompi satsi, joka riittää ainakin viikoksi. Ne säilyvät oikein säilytettyinä kylmässä pitkäänkin.
6. Tarjoa kasvisvaihtoehtoja!
Nykyään moni sekasyöjäkin ”fleksaa”, eli korvaa osan aterioistaan kasvisruoalla. Erityisesti työpaikkaruokaloissa kasvisruoka on hyvin suosittua. Moni asiakas saattaa syödä kotona lihaa, mutta haluaa valita lounaalla kasvisvaihtoehdon sen terveellisyyden ja pienemmän hiilijalanjäljen vuoksi.
Herkulliset lounaat kasvipohjaisesti:
7. Käytä kasvikset kokonaan ja rakastu hyvikkiajatteluun.
Kasviksia on helppo jatkojalostaa, eikä hävikkiä synny. Mieti jalostamismahdollisuuksia jo silloin, kun teet ruokalistaa: mitä raaka-aineita pystytte helposti käyttämään vielä seuraavana päivää? Kun tarjoat esimerkiksi tiistaina paahdettuja punajuuria, voit keskiviikkona käyttää loput salaattibaarin punajuuritahnaan.
8. Suurusta kasviksilla.
Käytä kastikkeen tai keiton pohjana tuoreita tai pakastettuja sesongin kasviksia tai kasvispyreita.
9. Astu luontoon.
Opettele hyödyntämään villiyrttejä sekä syötäviä kukkia. Niillä saat tuttuihin annoksiin väriä ja kiinnostavuutta. Paras aika villiyrttien poimimiseen on alkukesä, jolloin kasvien lehdet ovat nuoria. Villiyrttejä voit käyttää muun muassa salaatteihin, kastikkeisiin ja pestoon. Syötävät kukat taas sopivat loistavasti kakkujen koristeluun, ja tekevät yksinkertaisestakin kakusta kauniin.
10. Tuunaa tuoreella.
Arkisempikin uuniruoka muuttuu kiinnostavaksi, kun kylkeen lisätään tuoreita satokauden kasviksia. Yrttien lisäksi ruokaan voi lisätä vaikkapa juureksia. Vihreät vihannekset kärsivät usein kypsennyksestä, ja ne sopivatkin tuoreina loistavasti tuunaustarkoituksiin.
Satokausikalenteri® suosittelee:
Ota käyttöön valmiit tuotteet
Kasvisten käytön lisääminen ammattikeittiössä kiinnostaa, mutta kasvava työmäärä hirvittää? Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse!
Kaikki helposti yhdeltä kumppanilta
Valio Aimo® on foodservice-alan toimija, jolla on omaa valmistusta, laadukas valikoima ja koko maan kattava jakeluverkosto. Yhdistämme tukun ja valmistajan parhaat puolet, joten voimme tarjota juuri sinulle sopivimman kokonaispaketin. Haluamme olla asiantuntevin kumppanisi ja joka päivä luottamuksen arvoinen.