Raparperin tie ruokapöytiin
Tiesitkö, että raparperi on saanut nimensä vanhan kauppaväylän mukaan. Uralin rinteillä kasvanutta raparperia tuotiin Volgaa pitkin Eurooppaan ja joesta käytettiin nimitystä Rha Barbarum eli barbaarien joki. (Englanniksi raparperi on rhubarb.) Alun perin raparperit ovat kotoisin Itä-Aasiasta, josta edelleen löytyy useita eri raparperilajeja. Raparperia on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä jo yli 5 000 vuoden ajan. Raparperia on sekä vihreä- että punaruotisia lajikkeita. Myös raparperien oksalaatti- ja omenahappopitoisuudessa on suuria lajike-eroja. Yleisin raparperilajike on vihreäruotinen Viktoria. Canada Red -lajike on esimerkki punaruotisesta raparperista. Uudempi vähähappoinen Barbro-lajike on kehitetty Ruotsissa.
Maistuvaa makeana
Pulla- tai muropohjainen raparperipiirakka on monelle kevään odotetuin leivonnainen. Jälkiruokana raparperikiisseli on ehdoton suosikki. Myös vispipuuroon ja murupaistokseen kannattaa kokeilla raparperia. Upeanväriset raparperisima ja raparperimehu ovat kesän parhaita jano- ja saunajuomia. Raparperisimaa voi tarjota kesäisten juhlien alkujuomana. Raparperin maku korostuu inkivääristä, kanelista, kardemummasta tai tähtianiksesta. Raparperin hyvä kaveri on mansikka, joka sopii niin kiisseliin, mehuun kuin puuroon. Kirpeästä raparperista valmistuu ihanan makeat remmit, kun leikkaa varret kuorimaveitsellä ohuiksi nauhoiksi, sokeroi ja kuivattaa ne miedolla lämmöllä uunissa.
Käytä myös vihanneksen tavoin
Raparperista voi valmistaa chutneyn pääruoan ja erityisesti grilliruokien lisäkkeeksi. Chutneyn mausteeksi sopivat inkivääri ja chili. Hauska grilliherkku on myös pekoniin käärityt raparperinvarret. Raparperin hapokkuuden voi hyödyntää kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa tai cevichen tapaan tarjottavaa kalaa aivan kuten sitruuna. Raparperiakin voi graavisuolata. Sokeri-suolaseos pehmentää paperinohuet raparperiviipaleet niin, että niitä voi nauttia raikkaana lisänä vaikkapa graavikalan kanssa. Graavattuna raparperi ei maistu lainkaan liian happamalta. Yhdistä kaksi kevätherkkua ja mausta varhaiskaalisalaatti pienillä raparperipaloilla.
Raparperi on helppo säilöttävä
Raparperinvarret pakastetaan paloiteltuna ja kevyesti sokeroituna. Höyrymehuun voi raparperin kaveriksi lisätä omenoita tai mansikoita. Hillo ja hilloke valmistuu helposti joko pelkästään raparperista tai mansikoihin yhdistettynä. Hillon mausteena toimivat myös tähtianis, kaneli, kardemumma, inkivääri ja neilikka. Herkullisen säväyksen hilloon tai mehuun antavat myös vanilja ja minttu. Tarjoa hillo tai hilloke esimerkiksi kakkujen ja kääretortun täytteenä tai lettujen, pannukakun ja jäätelön kanssa. Pehmennä raparperihilloa smetanalla ja tarjoa paistetun kalan kanssa. Grillattu halloumi tai muut kypsytetyt juustot ja nokare raparperihilloa ovat myös maistuva yhdistelmä.